Suomessa poliittiset päättäjät etsivät vimmalla keinoja parantaa työllisyyttä. Kannustinloukkuja on pyritty purkamaan, jotta työn vastaanottaminen olisi aina kannattavaa. Tämä on erittäin järkevää politiikkaa, jotta Suomi saavuttaa nykyistä korkeamman työllisyysasteen ja hyvinvointipalvelut pystytään turvaamaan.
Julkisuudessa on ollut paljon puhetta työttömyysturvaa saavan mahdollisuudesta ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman, että tämä vaikuttaa työmarkkinatuen tai peruspäivärahan määrään, joka on tällä hetkellä 696,60 euroa/kk. Nettona 557 euroa.
Mutta onko yleisessä tiedossa, että nämä perusturvan saajat voivat ansaita jopa 1660 euroa ennen kuin työttömyysturva lakkaa? Jos ansaitset osa-aikaisessa työssä esimerkiksi 1200 euroa/kk, niin saat siitä huolimatta vielä 246,60 euroa soviteltua päivärahaa.
Hieman riippuen verotuksesta tämä merkitsee, että jos bruttotulosi työttömyysturvan aikana ovat 1200 euroa/kk, niin saat käteesi ansiotuloistasi noin 1050 euroa ja sen päälle työttömyysturvaa bruttona 246,60 ja nettona 197 euroa/kk. Yhteensä tulosi olisivat siis nettona noin 1250 euroa.
Edellytyksenä sovitellun päivärahan saamiselle on se, että työaika saa olla enintään 80 % alalla sovellettavasta kokoaikatyön ajasta. Tämä tarkoittaa käytännössä noin 128 tuntia. Edellytys on myös se, että tällaisia osa-aikatyöpaikkoja on saatavilla.
Suomessa on tällä hetkellä yli 200 000 työtöntä ihmistä, joille maksetaan työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa. Se on todella iso määrä. On hyvä, että etsitään keinoja työllistää työttömiä, mutta ensin kannattaisi varmaan laajentaa työttömien tietoutta tästä asiasta.
Tällä tavalla voitaisiin saada tuhansia ihmisiä takaisin työelämän polulle. Pelkästään tiedolla.